Snart är det dags för världens största internationella fotbollsturnering, nämligen VM. I år äger turneringen för första gången någonsin rum i Ryssland. Det är också första gången sedan 2006 som den anordnas på europeisk mark. Enligt Betfairs VM-betting är de regerande världsmästarna Tyskland favorittippade att kamma hem guld. Det är nog ingen överraskning, med tanke på att tyskarna vann senaste Confederations Cup med sitt reservlag utan större ansträngning. Tyskland är förstås inte det enda duktiga laget, så de gör bäst i att hålla ett öga på konkurrenterna Brasilien, Spanien, Frankrike och Argentina. Alla dessa länder har mycket goda chanser att lägga vantarna på den åtråvärda guldmedaljen.

I år deltar Sverige för första gången på tolv år. Laget är inte favorittippat, men det har ändå stor potential att ställa till med problem. Framför allt gäller detta under gruppspel, där de blågula hjältarna kommer att möta Tyskland, Mexiko och Sydkorea. De flesta verkar överens om att Tyskland och Mexiko har störst chans att ta sig vidare, men om det är något vi lärt oss av playoff är det att Sverige kan trotsa oddsen. Ingen trodde att svenskarna skulle vinna med 1 – 0 mot Italien, men när resultatet stod klart hade Sverige skapat rubriker över hela världen. Varför skulle det inte kunna ske igen?

Med tanke på att Ryssland är världens största land, sett till ytan, är det självklart att den som vill följa sitt landslag kommer behöva resa en del. Faktum är att det svenska landslaget står för de största avstånden, eftersom gruppspelet börjar med en match mot Sydkorea i Nizjnij Novgorod. Sedan är det dags att ta sig till Sotji, där de regerande världsmästarna Tyskland väntar. Efter mötet med det favorittippade laget går resan till Jekaterinburg och Mexiko, som är gruppspelets sista match. Om svenskarna tar sig vidare från gruppspel blir det ytterligare en resa, till någon av de andra arenor Ryssland upplåtit för turneringen. I vår guide hittar du kartor över arenorna, hotell och transportsätt i närheten av dem, samt viktiga ryska ord och uttryck som kan vara bra att lägga på minnet. Spana gärna in den!

By Jesper